Engineering

Bij BKV begint elk hijsproject met een grondige werkvoorbereiding. Het hijsen van zware lasten vereist meer dan alleen het neerzetten van een kraan; er spelen grote krachten en risico’s. Werkvoorbereiders bezoeken daarom vooraf de locatie om de bereikbaarheid, de ondergrond en andere factoren te beoordelen. Ze kijken of er speciale maatregelen nodig zijn, zoals rijplaten of draglineschotten op zachte ondergrond. Als dat niet genoeg is, kan het zelfs nodig zijn om een tuin of gazon aan te passen, na overleg met de opdrachtgever. Hun motto? Neem het zekere voor het onzekere. Het resultaat is een doordacht hijsplan.

Werkvoorbereiding en berekeningen

Een belangrijk aspect van de werkvoorbereiding is het berekenen van de stempeldruk, de druk die de kraanstempels op de grond uitoefenen. Dit wordt gedaan met geavanceerde software van Liebherr, waarbij rekening wordt gehouden met het gewicht van de kraan en de te hijsen last.
Daarbij worden veiligheidsmarges gehanteerd voor dynamische druk, piekdruk en windbelasting. De gronddruk wordt niet exact berekend, maar de werkvoorbereiders verzamelen zoveel mogelijk informatie over de ondergrond en gebruiken grondschotten onder de stempels, om de druk gelijkmatig te verdelen. Er wordt een vuistregel aangehouden van maximaal 10 ton druk per m².

Doordachte hijsplannen

Op basis van de analyse, wordt in AutoCAD een hijsplan opgesteld, waarin de optimale kraanpositie en de locatie van de stempels worden vastgelegd. Daarnaast wordt in Liebherr-software een simulatie van de kraanbewegingen uitgevoerd om de beste opstelling te bepalen. Dit hijsplan dient als leidraad voor de machinist en helpt de opdrachtgever bij de voorbereiding van de werkzaamheden. Dankzij deze gedetailleerde werkvoorbereiding en de alertheid van de machinisten wordt de veiligheid gewaarborgd, zelfs als de situatie verandert. Het uitgangspunt blijft altijd: neem het zekere voor het onzekere. Hijs veilig of hijs niet.